Welke methode gebruikt een Register Valuator?

Waarderen is een complex vak, waarbij niet alleen de onderneming en haar huidige resultaten van belang zijn, maar ook de toekomst en de omgeving van het bedrijf. Op wat voor soort markt opereert het bedrijf bijvoorbeeld? Heeft het bedrijf een uniek product of is dit eenvoudig te kopiëren? Dit zijn zomaar twee vragen die niet beantwoord kunnen worden door alleen de jaarrekening te bekijken. Hiervoor is grondige kennis van zowel het bedrijf als haar omgeving nodig. En daar zit het verschil met de adviseur die aangeeft dat een bedrijf “zoveel maal de winst” waard is. Deze adviseur gaat niet alleen uit van een andere methode dan de RV, ook wordt de omgeving van het bedrijf niet bekeken.

Deskundig en onafhankelijk
Een RV gaat uit van de toekomstige vrije geldstromen en kan deze berekenen omdat hij of zij hier een postdoctorale (tweejarige) opleiding voor heeft gevolgd. De DCF, of Discounted Cash Flow methode is dus vrijwel in alle gevallen de methode die de Register Valuator hanteert om de waarde van een bedrijf te berekenen. De reden daarvoor is simpel; historische resultaten zeggen niets over de toekomst. De DCF gaat in tegenstelling tot de andere methodes vrijwel alleen maar uit van de toekomst.  

Na de opleiding wordt de kennis van een RV’er up-to-date gehouden door een systeem van permanente educatie. Het NIRV, waarbij alle RV’ers aangesloten zijn, staat voor een verantwoorde en degelijke waardering van ondernemingen. De leden van het NIRV zijn specifiek opgeleid in de theorie en praktijk van het economisch waarderen van ondernemingen.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw bedrijf? Vind dan nu een RV bij u in de buurt.