Waarderen is een vak apart

 

Het waarderen van ondernemingen is een vak. De specialist op dit relatief nieuwe vakgebied is de Register Valuator (RV). De RV is een financieel deskundige met als specialisatie waardebepaling van ondernemingen ofwel business valuation. Een RV volgt hiertoe een behoorlijk intensieve tweejarige postdoctorale opleiding en wordt hierna opgenomen in het register van het NIRV.

Wanneer waarderen?
Vooral bij de overdracht van (de aandelen van) een onderneming is een onafhankelijke waardebepaling nodig. Bijvoorbeeld als er binnen een familie meer kinderen zijn en slechts één kind dat het familiebedrijf wil overnemen. Het overnemende kind wil niet teveel betalen en de rest van de familie wil dat het overnemende kind niet (teveel) bevoordeeld wordt. Voor andere situaties waarin een onafhankelijke waardering noodzakelijk is, klikt u hier.

Verschil tussen waarde en prijs
Voor een RV staat de waarde van een onderneming centraal. De waarde van een onderneming is iets wezenlijk anders dan de prijs. Op deze pagina leggen we u graag uit wat het verschil is tussen de waarde van een onderneming en de prijs waartegen deze wordt overgedragen.

Door wie
De RV wordt door ondernemers en/of dga’s ingeschakeld, maar ook door advocaten en notarissen (bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding). Een RV kan optreden als vertegenwoordiger van een cliënt, als onpartijdige adviseur voor meerdere partijen of als arbiter. Bij onenigheid over de waarde van de aandelen biedt een bindend advies van een Register Valuator uitkomst.

Voor een onafhankelijke en degelijk onderbouwde waardebepaling laat u deze uitvoeren door een RV.