Nieuws

Waardering van techbedrijven en startups vak apart
Maandag 03 juni 2019

Waardering van techbedrijven en startups vak apart
De sprekers tijdens ons jaarcongres wonden er geen doekjes om. De register valuator is een specialist die van meerwaarde kan zijn bij de waardering van jonge techbedrijven en startups. Een ‘eye opener’ voor de investeerders en ondernemers uit de tech branche die ook op ons congres waren afgekomen en de bevestiging van wat wij als vakgenoten (natuurlijk) allang weten …

Nieuwe waardeproposities en business modellen
Professor Deborah Nas, verbonden aan TU Delft en zelf ook ondernemer, toonde met haar lezing aan dat we niet meer om techbedrijven heen kunnen. “Ons referentiekader bepaalt wat wij zien en vanuit dat referentiekader beoordelen wij deze nieuwe technologieën. Als iets zo nieuw is dat we het niet kunnen vergelijken, onderschatten we het. Techbedrijven vragen om nieuwe waardeproposities en business modellen.” Om de digitale ontwikkelingen te kunnen volgen en in te zetten, raadt Nas de oudere generatie ondernemers aan zich te omringen met ‘andersdenkende’ jonge mensen. Alleen dan kan aansluiting plaatsvinden.

Analytisch proces
Professor Matthias Meitner, hoogleraar Finance & Accounting aan de International School of Management (ISM), gaf met zijn presentatie antwoord op de vraag wat de waardering van jonge techbedrijven zo speciaal maakt. “Het ontbreken van een verleden, het niet hebben van vergelijkingsmateriaal, het ontberen van enige verdienste en het hoge risicoprofiel.” Volgens hem zijn het slechts vier van de vele aspecten die komen kijken bij de waardering van deze nieuwkomers op de markt. Meitner vindt dat de waardering van dit soort bedrijven allereerst een analytisch proces is en dat “sommige technieken ons in staat stellen om een beter risico management in het waarderingsproces door te voeren”.

40 à 50% van de ondernemers faalt
Maar hoe kijken ondernemers en private equity- en venture capital partijen aan tegen de waarde van techbedrijven en startups? Het antwoord op deze vraag werd gegeven door professor Sophie Manigart, onder andere mede-uitgever van 'Entrepreneurship Theory and Practice'. Volgens haar zijn ondernemers veel optimistischer over de waarde van hun bedrijf dan investeerders. Laatstgenoemden weten bovendien dat 40 à 50% van de ondernemers zal falen. “Dat is ook de reden dat succesvolle bedrijven voor investeerders het verlies van failliete bedrijven moeten compenseren", aldus Manigart. Tevens houden vroege investeerders rekening met het feit dat er in volgende financieringsrondes nieuwe investeerders aangetrokken zullen worden. Dat verwatering een ‘fact of life’ is, is een gegeven waarmee vroege investeerders vanaf hun instap rekening houden, ook in de vereiste rendementseis.

Ben van der Burg
Dat Ben van der Burg op een luchtige manier het programma aan elkaar zou praten, was op voorhand verwacht. Dat hij als oud-schaatser inmiddels ook specialist is in de digitale wereld zullen velen van u niet hebben geweten. Dat deed hij bij Vodafone en dat doet hij nu bij Triple IT, waar hij commercieel directeur is. Daarnaast heeft hij startups als Slidejockey en Repudo opgericht.

 

Foto-album NiRV Jaarcongres 2019 (om de foto's te kunnen bekijken heeft u een Google-account nodig)

Evaluatie NiRV-Jaarcongres 2019